2017. jan 27.

Vigyázat, csalnak!

írta: capriman.com
Vigyázat, csalnak!

A digitális valuták piacát is elárasztják az átverésre szakosodott csalók!

A kriptovaluták gyors elterjedése, a Bitcoin több tízezerszeres árfolyam növekedésének híre a gyors meggazdagodás ígéretét vetíti előre. Ez nagyon is lehetséges, mint a Bitcoin 8 éves története bizonyítja. 

hekkerx.jpgMégis vannak olyanok, akik nem akarják kivárni azt a pár évet se, trükkökkel, csalással, jól becsomagolt fantasztikus ígéretekkel kábítják el az embereket és csalják ki a pénzüket pilótajátékok szervezésével. 

Nem létező coinokra találnak ki meséket. Évekig ígérgetnek, hogy már nemsokára bányászni fognak, de már kamatot fizetnek az árfolyam növekedésre.(?) Ráadásul ismeretlen svájci bankárokkal hitelesítik a sztorijukat.

Vannak akik kereskedésekben sem található, a vezetőjük által naponta kitalált, egyre emelkedő "árfolyamú" "coinjukkal" csábítják az euró milliókat. Sőt, már arra is rájöttek, hogyan lehet a legális és vonzó Bitcoinra bányászati társulatot szervezni úgy, hogy csak pénzt gyűjtenek, de Bitcoinjuk nincs. Ezek pilótajátékok! Befizetés tömegével a nagy kamat ígéretére. Páran sokat keresnek az elején, a többség meg bukik. De ez nem MLM, csak annak álcázzák! 

Sokan tévesen piramisjátéknak hívják mindkettőt, pedig csak a struktúra egyforma. Ráadásul ugyanúgy a piramis, - a hatékony szervezet struktúráján - alapszik az állam, a katonaság, az egyház, a nagy cégek, stb. működése! Az MLM viszont egy 70-80 éve kitalált, a személyes tapasztalat alapján és szájhagyomány útján történő kereskedelmi ajánlási rendszer, ahol valódi coinok, termékek, szolgáltatások értékesítésért fizetnek.

Ebben a cikkben nem a trükköket, nem a módszereket veszem sorba, mert mindet én se ismerhetem. Másrészt sose lenne vége az írásomnak és naponta jönnek újak. Az emberi elme végtelenül kreatív, ha könnyű pénzt szagol a gazdája, függetlenül attól, hogy milyen hitű és milyen parancsolatokra esküszik. A kapzsiság nagy úr.

Egyszerűbb a témát a másik oldalról megközelíteni - és még a pereskedést is el lehet kerülni.

Nézzük meg, hogy mik a tulajdonságai a legális, létező coinoknak.

1./ A coin forráskódja nyilvános!

forraskod.JPGMinden coint egy nagy számítási kapacitást igénylő algoritmus alapján "bányásznak". A bányászat azt jelenti, hogy ezt az algoritmust számítógépen futtatva véges számú megoldást kapunk, egy-egy megoldást hívunk Bitcoinnak, Capricoinnak, stb. Ha ezt az algoritmust nyilvánosan publikálják, hozzáértő szoftveresek megvizsgálhatják, ellenőrizhetik, hogy megfelel a biztonság és a jó működés feltételeinek, az alapján bányásszák az adott coint.  Ekkor bízhatunk a nyilvánosság erejében. 

2./ Megtalálható a Blockchain Explorerben!

 A digitális valuták tulajdonosai egy közösséget alkotnak. A hagyományosan pénzintézeti harmadik fél (hitelesítő) szerepét a blockchain technológia veszi át az alábbiak szerint.

cryptoid.JPGAz adott digitális valuta történetének összes tranzakcióját tartalmazó un. főkönyvet minden tag a saját elektronikus pénztárcájának - ewallet - részeként tárolja és a rendszer az online hálózaton automatikusan frissíti, szinkronizálja őket. Minden egyes ki- vagy beutalás esetén egy tranzakciós blokk keletkezik, amit a főkönyv rögzít. Ezt követően szinkronizálja a hozzá online kapcsolódó tárcákat (min. 8 db), azok pedig a hozzájuk kapcsolódókat, ezzel biztosítva a hálózat emlékezetének, a nyilvános főkönyveknek az egyformaságát. 

A Blockchain Explorer ezeket a blokkokat figyeli, számolja, mutatja a coin tőzsdei kapitalizációját, értékét. Amennyiben az explorerben a szóban forgó coin szerepel, egyértelműen blockchain alapú digitális valutával van dolgunk.

3./ Kereskedelmi oldalakon adható-vehető! (pl. Bittrex, Bleutrade stb.)

Ezeken az oldalakon a coinunkat Bitcoinra tudjuk váltani és Bitcoinért más coinokat vásárolhatunk, kereskedhetünk velük. Az itt szereplő coinok bevizsgált, létező digitális valuták. Sok kereskedelmi váltó oldal van, nem minden kereskedésben lehet megtalálni az összes coint.

Azért ez önmagában ez se nyújt száz százalékos biztonságot! Ismerünk olyan hamis kereskedelmi oldalt, ami egy létezőnek a klónozása a nem létező coin és programozott árfolyam változásának beintegrálásával! (Van az a pénz, amiért egy jó programozó megcsinálja!)

Természetesen dönthet úgy bármelyik kibocsátó, hogy nem viszi ki a coinját nyílt, tőle független kereskedésekbe, - pláne a kezdeti időszakban. Ebben az esetben nem beszélhetünk árfolyamról, mert azt a kereslet-kínálat, a piac alakítja ki. Minden más árfolyam közlés fikción alapul, kéretik fenntartással kezelni!

4./ A fontosabb coinok listáján szerepel! (pl. Worldcoinindex)

worldcoinindex.JPGA WorldCoinIndex egy nyilvános információszolgáltató weboldal, ahol az összes fontosabb coin megtalálható. Itt megtekinthetők a vezető coin-ok trendjei, különböző időhatárok között.

5./ Asztali pénztárcába letölthető!

A saját számítógépünkre (telefonunkra) letöltött asztali pénztárcában tartott coin olyan, mint a készpénz. Tulajdonosának nem függ a coinjaihoz való hozzáférése a kibocsátó, vagy a kereskedelmi oldal elérhetőségétől. Viszont a felelősség is sokkal nagyobb. A pénztárca belépő kódjának vagy a számítógépnek elvesztése, ellopása üzemképtelensége esetén - ha nincsenek biztonsági másolatok, tűzfal, vírusvédelem - a digitális valutánk végleges elvesztéséhez vezet. Erről a témáról a "Te hol tartod a Capriconjaidat című cikkemben írok részletesen.

6./ Termékeket és szolgáltatásokat tudunk vásárolni vele

elfogado_helyek.JPGA coinok fizetőeszközök. A valódiságukat jelzi és az értéküket növeli, minél könnyebben és minél több helyen lehet - a kibocsátótól független - boltokban termékeket és szolgáltatásokat vásárolni hagyományos és online üzletekben. Ha egy coin eljut ebbe a fázisba, a legjobb úton van ahhoz, hogy az árfolyama szárnyalni kezdjen, egyre értékesebb fizetőeszköz lesz!

A Bitcoinnal már több mint 1 millió elfogadó helyen vásárolhatunk. A Capricoin elfogadóhelyi hálózati szoftvereit a térképen látható üzletekben tesztelik és május végén elindul a CapriPay hálózatának intenzív fejlesztése is.

Ezek azok az ismérvek, amelyek közül minél több teljesül, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy nem átverés áldozatai vagyunk, hanem egy nagyszerű lehetőség van a kezünkben, a cointól és a kibocsátó stratégiájától függően.

Lásd még a Tisztázzuk. Mi az MLM? blogbejegyzést.

Majoros László (Capriman) 

Szólj hozzá

trükk csalás átverés coin blockchain Capricoin asztali pénztárca