2017. jan 26.

Tisztázzuk. Mi az MLM?

írta: capriman.com
Tisztázzuk. Mi az MLM?

Pilótajáték? Piramis? Ponzi? Vagy legális kereskedelmi csatorna?

A XXI. század üzleti modellje

Az MLM, vagyis Multi Level Marketing, más néven Network Marketing a XXI. század egyik legelismertebb és legsikeresebb kereskedelmi formája. Mind a modern nyugati világban mind a fejlődő országokban bizonyít! Sok embernek biztosít tisztes megélhetést.

Érdemes azonban visszatekinteni, hogy hogyan is alakult ki ez a sikerágazat, amelyik 2015-ben 183,7 milliárd dollár árbevételt ért el!

mlm_bevetel_2015_1.JPG

Így indult...

 A XX. század első felében kialakult az ipari tömegtermelés az USA-ban. A nagyvárosok és a gyárak közelében élő lakosság ellátása megoldódott, azonban a távolabbi települések és farmok lakói számára elérhetetlenek voltak az új árucikkek.Ebben az időben jelent meg az utazó kereskedő fogalma, aki a települések lakóit felkereste és a régióközpontokban vételezett termékeket eljuttatta a lakossághoz.

Ekkor beszélhetünk először a vezető értékesítők és a vezetői juttatások megjelenéséről is, különböző jutalmazások fejében vállalták a kezdők betanítását és informálását. A gyártó cégek ezzel levették a terhet magukról az értékesítők oktatása kapcsán és egy egyenérdekeltségen alapuló rendszert hoztak létre, amely biztosította számukra az újabb piacok meghódítását is.

Az MLM első ismert képviselői William Casselberry és Lee Mytinger voltak, akik 1934-ben létrehozták saját vállalkozásukat, amely a California Vitamin Company és a Nutrilite XX Vitamins termékeit forgalmazta.

Az első marketingtervet is Casselberry és Mytinger dolgozták ki, amelyet 1941-ben vezetek be C&M néven, amely 3%-os jutalékot biztosított az új kereskedőt beléptető számára és kezdetleges formában létrehozta a leváló csoportok fogalmát és az érte járó jutalékot.

Létrejött egy új kereskedelmi rendszer

Az 50-es években kialakult belső széthúzás és konfliktusok következtében a már Nutrilite néven működő vállalat nehézségekbe ütközött a kereskedői áruval való ellátásában, aminek hatására több független kereskedői csoport kivált a cég kötelékéből majd saját vállalkozás felépítésébe kezdtek. 

Így tett a két jó barát is, Jay Van Andel és Rich DeVos, akik 1949-óta voltak tagjai a Nutrilite értékesítői csapatának. Csatlakozott hozzájuk egy tucatnyi forgalmazó a korábbi rendszerből és létrehoztak egy disztribúciós társulást, amelynek tagjai mind egyenjogúak voltak. 1959-ben felfedeztek egy környezetbarát tisztítószert az LOC-t, és megvásárolva annak forgalmazási jogát létrehozták az „amerikai módszert” (American Way), a későbbi Amway Corporation-t.

Az alapítók számára fontos volt egy megfelelő és motiváló kompenzációs terv kidolgozása, amely az értékesítők által létrehozott forgalom függvényében fizet jutalékot, továbbá célul tűzték ki a megfelelő és stabil céges háttér létrehozását. Pár évvel később az Amway megvásárolta a Nutrilitot és a termékeit is piacra dobta értékesítő rendszerében. Ma az AMWAY 60 éves! A Van Andel és a DeVos család képviselői előkelő helyet foglalnak el a Forbes ”milliárdosok” listáján.

Ponzi-séma?

Az MLM sikeres és egyre nagyobb teret hódító növekedése az illegális üzletek képviselőit is cselekvésre ösztönözte. Charles Ponzi olasz üzletember és szélhámos jóvoltából megszületett a pilótajáték, vagy más néven piramisjáték a piacon. A termékalapot mellőzve a multi level marketing értékesítési jutalékrendszerét manipulálva gyors meggazdagodási lehetőséget kínált az embereknek a Ponzi féle vállalkozás, amely hatalmas kamatot ígért már pár hetes befektetés esetén is. A felelőtlen és megalapozatlan ígérgetések, valamint az általa létrehozott rendszer hiányosságai a vállalkozása összeomlásához vezetett.

Az ítélet: az MLM legális és törvényes!

A nyerészkedő és illegális próbálkozások, a pilótajátékok és az MLM üzletek közötti vélt hasonlóságok következtében, 1975-ben a Network marketinget egy komoly megmérettetés elé állították.

Az Amway céget az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága perbe fogta tiltott pilótajáték vádjával.  Az ítéletre négy évet kellett várni, amelyben azonban felmentették a vádak alól a céget és a multi level marketing rendszert.

Egy biztos a kétkedők kedvéért megérte a DeVos és Van Andel családoknak pereskedni.
1979 óta ugyanis törvény szavatolja az MLM létjogosultságát és működőképességét! Az MLM egy kereskedelmi forma, ahol valós árucikkek és szolgáltatások cserélnek gazdát fizetőeszköz fejében.

Az MLM világhódító útja

Érdemes említést tenni az AMWAY-en kívül az itthon is sikeres Forever Living Productsról (FLP). 1978-ban indult világhódító útjára, azokban a nehéz időkben, amikor még az MLM jogi háttere bizonytalan volt egészen 1979-ig a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság döntéséig. Mára a Forever több mint 140 országban működő óriássá nőtte ki magát!
.
Rich DeVos és Jay Van Andel, Dr. Forrest C. Shaklee majd néhány évvel később Rex Maughan vízióját beteljesülni látva sok más nagyszerű cég indította el kereskedelmi tevékenységét a Multi Level Marketing üzletágban a 80-as, 90-es években.
.
Hogy csak pár példával éljek; 1980 februárjában Mark Hughes megalapította a Herbalife-ot egy, az emberek számára állandó dilemmára alapozva; „vajon elég jó-e az alakom, vagy fogynom kéne?”, piacra dobott egy testsúlycsökkentő programot, amelyet az elmúlt harminc évben sok másik termék követett.
.
A 90-es évek elején indult világhódító utjára több nagyszerű cég között a hazánkban is sikeresen működő NuSkin Enterprises’ és teszik ezt ma is egyre többen és többen a 21. században is.
A kriptovaluták piacán a Vizionary az első legális, valódi coinokkal remdelkező MLM vállalkozás, amelynek célja a Capricoin kriptovaluta megismertetése és eljuttatása a tömegekhez. A számos előnyt kínáló CapriPay-vel együtt egy olyan elfogadóhelyi hálózat felépítését tüzték ki célul, amellyel a Capricoin egy globálisan elfogadott, hasznos és nagyon értékes digitális valutává válik.

Az MLM személyiség-fejlesztő munka is

Az elmúlt évek tapasztalata alapján azt látom, hogy az MLM támogató koncepciója, miszerint mások segítése és felvirágoztatása minket is gazdagabbá tesz, (nem csak anyagi gazdagságról beszélek), nem kizárólag üzleti oldalról működik. Nagyon sok ember hatalmas személyiség fejlesztésen ment keresztül az MLM cégek képzési programjaiban. Magabiztosak, szabadság szeretők, magukon és másokon segíteni képes vállalkozó szellemű emberek lettek.
.
Azok a cégtulajdonosok és üzletépítők, akik igazán értik a világ működését komoly karitatív szerepet is vállalnak az élet különböző területein. A legnagyobb MLM vállalkozások és cégek vezetői önzetlenül adnak másoknak, értéket teremtenek, mind társadalmi, mind szociális és gazdasági szempontból.
.
Ami biztos, az elmúlt 50 évben nem csak világméretű cégek születtek az iparágon belül, hanem olyan nagyszerű emberek is, akik idejüket és pénzüket nem sajnálva arra tették fel az életüket, hogy más emberek életét pozitív irányba fordítsák!
.
Míg más cégek vezetői dollármilliókat költenek hagyományos médiakampányokra és hirdetésekre, addig az MLM cégek vezetői ezeket az összegeket a hálózatukban tevékenykedő emberek személyiség fejlesztésére és elismerésére fordítják, akikkel karöltve meghódítják a világ országait és kontinenseit. Nem is beszélve a termékfejlesztésről és jótékonysági szervezetek támogatásáról.
.
Ma már az MLM működőképessége és sikere nem kérdés, hanem mindinkább válasz és megoldás egyre több gazdasági és szociális kérdésre! A Föld különböző részein, emberek millióinak jelent hónapról-hónapra plusz bevételi forrást, vagy a szabadságot a Network marketing.

Lásd még a "Vigyázat csalnak" bejegyzést.
Ha van még kérdése, vegye fel a kapcsolatot velem.

Majoros László (Capriman)

Szólj hozzá

pilótajáték piramis ponzi MLM Capricoin