2017. okt 19.

Aranyalapok

írta: capriman.com
Aranyalapok

Mi van a OneGram Coin és az iDealGold likvid arany mögött?

erme.jpgA Vizionary szeptember elején jelentősen kibővítette a portfolióját. Az eddigi Capricoin-CapriPay üzletág mellé felvette az iDealGold likvid arany és a OneGram arany fedezetű kriptovalutát is. Ez utóbbira kizárólagos értékesítési opciót kapott a kibocsátótól, a 2020-as Dubai Expóig. Több Közel-keleti állam is kiemelt érdeklődést mutat a Sharia megfelelőséget és növekvő arany fedezetet biztosító exkluzív coin iránt, így értéke várhatóan gyorsan fog emelkedni.

Ebben a blogbejegyzésben azonban nem a termékekkel, hanem magával az arannyal szeretnék foglalkozni.

periodusos_rendszerhd.jpgMi is az arany? 

Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79. eleme. Vegyjele AuLatin neve: Aurum 

Mi a nemesfém? A nemesfémek olyan fémek, amelyek – a nem nemes fémek többségével ellentétben – ellenállnak a korróziónak és a nedves levegő oxidáló hatásának. A nemesfémek ára – többnyire a földkéregbeli ritka előfordulásuk következtében – jellemzően magas. Az arany annak köszönhetően, hogy nem korrodálódik, már nagyon régóta ékszerek és ipari termékek alapanyaga, valamint fizető- és befektetési eszközként szolgál.

arany_tartalom.jpgAz arany tiszta állapotban igen nyújtható, lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst), ez 24 karátos. Az ékszerészet - kis kopásállósága miatt - különböző fémekkel készített ötvözeteit használja. Ezüst, vagy réz hozzáadásával 18 (75% arany) és 14 (58,33% arany) karátos ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak.

Az aranyat unciában (angolul: ounce, rövidítése: oz.) mérik. 12 uncia = 373,24 g. Az aranyötvözet finomsági fokának kifejezésére szolgáló mértékegység a karát. A tiszta arany 24 karátos.

Sokan kérdezik, hogy miért van az arany lapkánkon a "négy kilences" 999,9 és az, hogy 24 karátos, amikor ez a kettő nem felel meg egymásnak. Nos megfelel, mert a karát - a drágakövek tömege mellett - arany tisztaságot/finomságot is jelöl. Ezt mutatja a mellékelt táblázat.

A világ aranykészlete. Az aranypiac mérete

A világ felszíni aranykészlete a történelem során kitermelt összes aranyat magában foglalja. Súlya mintegy 181 000 tonna, kb. 5,78 milliárd uncia. ( 1 uncia 31,103 gramm ). Ha mindet egybeolvasztanánk, elférne egy 21x21x21 méteres kockában. Értéke közel 6500 milliárd dollár értéket képvisel (2015 szeptember).  A felszíni készlet nagyjából fele ékszer aranyban van, a többi a központi bankok és magánbefektetők trezorjaiban valamint ipari aranyban áll.

Arany bányászat, arany kitermelés

aranybanya.jpgAz arany éves kitermelése 3250 tonna (104 millió uncia) körül alakul, mely 2015 szeptemberi áron körülbelül 117 milliárd dollár értéket képvisel. A középkorban (Amerika meghódításáig) a Magyar Királyság számított Európa legnagyobb aranykitermelőjének. Mátyás király korában az arany éves kitermelését 5000 kg-ra becsülték (évi 0,16 millió uncia). A teljes akkori világ kitermelését lehetetlen felmérni, de valószínű, hogy 1 millió uncia (31 tonna) alatt volt évente.

A nem is oly rég még világelső Dél-Afrika aranykitermelése jelentősen visszaesett, melynek elsődleges oka a készletek kimerülése. 2014 végén Kína vezet a bányászati aranykitermelésben évi 470 tonnával. Oroszország második évi 272 tonnával, harmadik 270 tonna aranykitermeléssel Ausztrália, negyedik az USA évi 200 tonnával, ötödik Peru 170 tonnás aranybányászattal és Dél Afrika már csak a hatodik a 165 tonnás évi bányászott arannyal.

Arany befektetési formák, ÁFA

A nagybani aranypiac szereplői használják a „London Good Delivery“ rudat, melybe 400 uncia színaranyat öntenek. Tehetősebb magánbefektetők körében népszerű az 1 kg-os öntött befektetési aranyrúd, amely mobiltelefon méretű. A 100 grammos és unciás  befektetési arany lapkák már a lakosság jelentős része számára elérhető árban vannak. A befektetési arany érmék (bullion coin) pedig a kisbefektetők számára is ideális befektetési méretet kínálnak. Sokszor nagybefektetők is fektetnek arany érmékbe, ennek egyfelől adóelőny, másfelől a befektetési aranyérmék teljes univerzalitása lehet az oka.

aranypancel.jpgMagyarország európai uniós csatlakozásával a magyar törvényhozás is beemelte a szóban forgó Uniós direktívát, így az áfa törvénybe bekerült a befektetési arany kategória Áfa mentessége.
A befektetők által vásárolt befektetési aranyrudak legtöbbször ú.n. négy kilences finomságú rudak, azaz 99,99%-ban aranyat tartalmaznak. Ezek tehát egyértelműen áfa mentesek. A befektetési arany érmék közül a leggyakoribb, a Krugerrand 22 karátos aranyból van, így csak 91,66% színaranyat tartalmaz.

Az áfa törvény  235§ (1) b, pontja szerint-mely a befektetési arany áfamentességével foglalkozik- a Krugerrand esetében sem keletkezik Áfa fizetési kötelezettség DE fontosak a "különös" és érthetetlen (szerk.) szabályok:
 „235. § (1) E fejezet alkalmazásában befektetési arany:
a) legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú arany, függetlenül attól, hogy arról bocsátottak-e ki olyan értékpapírt, amelynek megszerzése egyúttal az abban megjelölt termék tulajdonjogának megszerzését is jelenti, vagy nem;

Arany certifikátok

arany_lapkak_0002.jpgA fizikai aranyról kiállított értékpapírok, melyeket vagy a fizikai aranypiacon vagy a tőzsdén forgatnak. Nem tévesztendő össze némely aranyrúdtípus mellé adott certifikáttal, mely egy papír tanúsítvány.

Nemesfém számlák, arany számla

Néhány nemesfém bank és finomító cég szolgáltatásként „arany számla“ vezetést is kínál, amely hasonlóan működik, mint bármely deviza számla, viszont e mögött lehívható aranyfedezet van, melyet fizikai grammaranyban vagy unciában tartanak nyilván. Aranyszámla vezetést aranykereskedők is vállalnak ügyfeleik részére. Ez az aranypiac egyik gyorsan fejlődő szegmense. Ha aranyszámlát akar nyitni Dubaiban a GoldGuardnal, ez a legjobb alkalom, vegye a saját webboltjában egy 47 eurós örökös használati díj ellenében!

arany3.jpgGoldMoney

Jogvédett pénzügyi innováció, arannyal fedezett „aranydeviza“ melyre bankkártya is kibocsátható.

Arany befektetési alapok 

Széles a kínálat a diverzifikált nemesfém bányatársasági részvényektől (GDX, GDXJ, HUI) a befektetési arannyal fedezett tőzsdére bevezetett ETF-ekig (SPDR). Utóbbiak jelenleg a legnépszerűbbek az aranypiacon.

Arany ETF-ek (Exchange Trade Funds)

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) közül 2003-ban indultak az első nemesfémekbe (arany, ezüst) fektető alapok. Az aranypiac értékpapírosított aranykereskedéséből legalább 70% az ETF-ekben zajlik. Az ETF piacnak igen jelentős visszahatása van a fizikai aranypiacra is. Az ETF-ek mögé felhalmozott aranykészlet már a nagy jegybankok és az IMF aranykészletét közelíti. 

arany_ar-_amerikai_tozsde_1971-2012.jpgTőzsdei derivatív arany pozíciók

Határidős aranykontraktusokat és opciókat adhatunk-vehetünk tőzsdei aranypiacon is. Ez a szektor rendkívül gyorsan növekedett az utóbbi években. Előnye, hogy mind spekulációra, mind pozíció fedezésére kis tőkelekötéssel van lehetőség. Ezenkívül vannak fizikai leszállítást kínáló kontraktusok is, melyeken keresztül a fizikai arany gyorsan készpénzzé tehető, vagy megfordítva: kedvező áron szerezhető be befektetési arany, viszont ezt a lehetőséget csak nagy tőkével rendelkező befektetési bankok, alapok tudják igénybe venni.

Aranypiac vs. részvénypiac

ed4dc241da1fbae4061f03fec55b1db9.pngA világ tőzsdére bevezetett részvényállománya jóval nagyobb értéket képvisel, mint a világ kibányászott aranykészlete, mégis az arany forgalma összemérhető a teljes részvény forgalommal, amelynek az az oka, hogy arányaiban az aranyban jóval nagyobb a forgalom.

A OneGram exkluzív kriptovalutáról itt talál részletes információkat, hamarosan bevezetési akció is indul!

Szólj hozzá

befektetés Arany Capricoin Vizionary OneGram iDealGold