2016. dec 01.

A Capricoinból szerzett jövedelem adózása

írta: capriman.com
A Capricoinból szerzett jövedelem adózása

A nyugodt alvás titka

Egyre több jel mutat arra, hogy a legális kriptovaluták a hatóságok által is elismerésre kerülnek. Ennek egyik jele az alábbi NAV állásfoglalás is:

"Amennyiben a magánszemély Capricoinhoz szoftver felhasználásával jut hozzá, úgy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerinti önálló tevékenységből származó jövedelmet szerez, ennek megfelelően köteles adót fizetni és számolhatja el a költségeit.


capricoinfire.jpgA megvásárolt Capricoin később devizára – például dollárra – történő átváltása során elért jövedelem a magánszemély egyéb jövedelmeként adóköteles. Megjegyzendő, hogy bár az ügylet egyébként megfelel az ellenőrzött tőkepiaci ügylet fogalmának [Szja tv. 67/A. §], tekintettel arra, hogy a Capricoin piacát jelenleg nem ellenőrzi felügyeleti hatóság, ez a rendelkezés nem alkalmazható.

Mindezek alapján, a fentiek után 15% személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség keletkezik, valamint az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (továbbiakban: Eho tv.) 3. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a kifizető, - kifizető hiányában, vagy ha a kifizető az adó (adóelőleg) alapját képező jövedelem után adót (adóelőleget) nem köteles megállapítani - a jövedelmet szerző magánszemély 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben kifizetett, juttatott, az Szja tv. szerinti összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adó (adóelőleg) alap számításánál figyelembe vett jövedelem után.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az Szja tv. 29. §-a értelmében, ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó, a 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére - kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették -, a megállapított jövedelem 78 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

Az önálló tevékenységgel összefüggésben a magánszemély által megfizetett 27 százalékos mértékű eho az Szja tv. 3. számú melléklete alapján költségként elszámolható, ezért az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítása során nem alkalmazható az úgynevezett 78 százalékos szabály. Az egyéb jövedelem esetében az Szja tv. 28. § (1) bekezdése alapján a bevételnek nem része a megszerzése érdekében a magánszemély által viselt szabályszerűen igazolt kiadás. Így tehát a magánszemélynek lehetősége van költséget elszámolni, vagyis e tétel vonatkozásában sem alkalmazható a 78 százalékos szabály.

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak."

Természetesen a pontos értelmezés és a bevallás elkészítése mindig a könyvelő dolga, célszerű vele konzultálni! Ezek a kulcsok 2016-ra érvényesek, 2017-ben az esetleges változtatásokat át kell vezetni.

Szólj hozzá

adózás jövedelem NAV Capricoin